Veelgestelde vragen over een echtscheiding

Per jaar worden er ongeveer 35.000 huwelijken ontbonden. Het in gang zetten van een scheiding brengt logischerwijs veel vragen met zich mee. Er komen veel juridische zaken bij kijken, dus het is logisch dat niet iedereen precies weet hoe een scheiding in zijn werk gaat. De meest gestelde vragen worden in dit artikel onder de loep genomen.

Is scheiden via internet mogelijk?

Ja, het is mogelijk om via internet te gaan scheiden. Dit is vooral bedoeld voor stellen die nog goed met elkaar door een deur kunnen. Scheiden via internet kan dan ontzettend in de kosten schelen. Het ingediende scheidingsvoorstel wordt gecontroleerd door een advocaat en deze dient de scheiding in bij de rechtbank.

Moet scheiden altijd met behulp van een advocaat?

Ja, om te kunnen scheiden dien je altijd een advocaat in te schakelen. Echtscheidingen is een vorm van specialisme in de advocatuur. Er zijn dus genoeg gespecialiseerde echtscheidingsadvocaten. Een advocaat is noodzakelijk, omdat een advocaat de enige persoon is die het verzoekschrift kan indienen bij de rechtbank. Als je niet meer met je ex-partner door een deur kan, wordt aangeraden om allebei een eigen advocaat in te schakelen. Mocht je nog wel goed met elkaar omgaan, kan je ook één advocaat voor beide partijen inschakelen. Dit zal aanzienlijk in de kosten schelen.

Hoe zit het met scheiden als er kinderen in het spel zijn?

Wanneer er minderjarige kinderen in het spel zijn, moet er ook een ouderschapsplan opgesteld worden. Hierin wordt alles opgeschreven wat met de kinderen te maken heeft. Denk hierbij aan alimentatie en een omgangsregeling. Het opstellen van dit ouderschapsplan kan samen met een advocaat of een mediator.

Hoe beëindig je een geregistreerd partnerschap?

Voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap is niet altijd een rechter nodig. Als beide partijen het eens zijn met de afspraken die gemaakt zijn, volstaat het om een advocaat of notaris een akte te laten opstellen. In deze akte staat dan beschreven dat het geregistreerde partnerschap beëindigd wordt. Als er minderjarige kinderen in het spel zijn, dan is het wel verplicht om naar de rechter te stappen.